Fakta om Strumpor

Stumpans historia i korthet

Strumpan sägs ha uppkommit under medeltiden, och kallades då \"hosa\" eller \"hosor\". Materialet som användes var vanligtvis linne, silke, läder och ull. Läder som material var mest sällsynt, men förekom.

Under 1700-talet började strumpan användas än mer som prydnad. Denna tid har satt grunden för utformningen av strumpan som den är idag. Historiskt finns två begrepp; blåstrumpa och rödstrumpa (läs om dem här), som användes som öknamn för två olika grupper (vanligtvis kvinnor).

Skillnad på strumpor, sockor och tubsockor?

Det brukar sägas att strumpor är av finare och tunnare form än sockor. Sockor är oftast kortare, tjockare och av grövre material såsom t.ex. ull. Sockor som är maskinstickade för massproduktion och som inte har sömning för häl och/eller tår kallas oftast tubsockor.

Olika typer av strumpor

Tubsockor

Namnet kommer av att sockorna ser ut som en tub när de inte sitter på fötterna. Det som mest karaktäriserar en tubsocka är alltså att den saknar häl, vilket gör att den ser ut just som en tub. Tubsockor var riktigt hett på 80-talet, men är fortfarande mycket populärt.

Nylonstrumpor

Nylonstrumpor är strumpor tillverkade av nylon. Jo, det är sant! ;)
Det finns alla möjliga typer av nylonstrumpor; lårhöga, midjehöga, knähöga, ankelhöga. Det kanske vanligaste exemplet på nylonstrumpor är strumpbyxorStrumpbyxor är i princip alltid tillverkade till största del av nylon.

Material i strumpor

De vanligaste materialen strumpor tillverkas av är bomull, nylon, polyester och ull. Nedan kan du läsa mer ingående om respektive material / råvara.

Allt om strumpor och sockar - Strumpans historia, Strumpmode med mera!

Ursäkta olägenheten.

Sök igen